Een ei koken, het lijkt zo simpel maar toch gaat er best vaak iets mis. Is uw gekookte eitje af en toe niet ook echt goed gelukt? Een te hard of te zacht gekookt eitje kan uw ochtendhumeur behoorlijk bederven en daar gaan we hier iets aan doen.
Hoe kookt u het perfecte ei en wat kunt u doen om het ei tijdens het koken niet te laten barsten? Alle trucjes over het koken van een lekker eitje vindt u hier. Is het beter om een ei te koken in een pannetje water of moeten we misschien toch overstappen naar de eierkoker? De voor en nadelen van beide methodes zetten we voor u op een rijtje.
More...
Natuurlijk komt dan meteen de volgende kwestie om de hoek: Is een gekookt ei nou wel zo gezond, is bakken gezonder of kunnen we de eieren beter helemaal uit ons menu schrappen?
Of het eten van eieren lekker is dat is een kwestie van smaak, maar over de gezondheid in combinatie met een gekookt eitje vertellen we u graag meer. Hoe voorkomt u dat er salmonella bacterie bij u op tafel komt? Ook op die vraag geven we u afdoende antwoord.
Gaat uw belangstelling uit naar dierenwelzijn en bent u tegen eieren uit legbatterijen? Gelukkig kunt u met de juiste informatie heel makkelijk zelf bepalen wat u koopt en wat u eet. Wilt u weten wat de verschillen zijn tussen een scharrelei, een vrij uitloop ei en een biologisch ei? Ook daar gaan we het in deze blog over hebben. Zullen we meteen beginnen bij een goede start van de dag, het ontbijt?
Hoe kookt u een ei naar smaak?
Is de slogan 'Breek de dag, tik een eitje' u op het lijf geschreven? Dat klopt met de statistieken, want de meeste Nederlanders eten hun gekookte eitje bij het ontbijt. Heeft u net als velen s’ ochtends geen zeeën van tijd en volgt u daarbij uw vaste routine? Juist dan is het prettig als uw ei precies naar wens is.
Houdt u van een zacht gekookt eitje of heeft u liever een hardgekookt ei met een stevige dooier? Dan weet u ongetwijfeld ook het aantal minuten dat een ei moet koken voor het door u gewenste resultaat. Voor de liefhebbers maar zeker voor de beginners hebben we de tijdtabel toch nog eventjes op een rijtje gezet.
Bij het eieren koken is het belangrijk of u uw eieren in het water legt terwijl u daarna het water laat koken of dat u de eieren pas in de pan doet als het water al kookt. De eerste methode, om de eieren in koud water te leggen, is daarbij iets verstandiger. Hierdoor voorkomt u dat de eieren makkelijk gaan barsten en bovendien blijft het eigeel romiger door de geleidelijke verwarming. We beginnen de minuten pas te tellen als het water kookt.
Hoe lang moet een ei koken?
Zacht: kooktijd 3 minuten
Middel: kooktijd 4 á 5 minuten
Hard: 6 of meer minuten
Heeft u vrij grote eieren die u hard of juist zacht wilt koken? Dan kunt u een minuut optellen bij de kooktijd. Let op, vanaf ongeveer 7 minuten koken krijgt het eigeel een blauwe glans. Dit verandert niets aan de smaak maar sommigen onder ons vinden dit geen leuk gezicht. Is er tijdens het opwarmen van het water toch een ei gebarsten? Dan kunt u, door een beetje zout op het ei te strooien voorkomen dat het leegloopt en uw eierpannetje bevuild.
Zo, de basis van het eieren koken kent u nu. Heeft iemand wel eens tegen u gezegd dat u nog geen ei kunt bakken? Dan mag u meteen antwoord geven: Een ei koken kunt u zeker.
Ditjes en datjes over eieren koken
Een te hard gekookt ei met een blauwe dooier of een ei met snot zijn niet iedereens favoriet. Toch zal het u verbazen op welke uiteenlopende wijze men eieren eet. Bodybuilders bijvoorbeeld eten regelmatig rauwe eieren om hun eiwitrijk dieet aan te vullen en Hindoestaanse mensen koken hun eieren blauw, om ze hierna gepeld weer te bakken in olie met kerrie en specerijen.
In Aziatische landen zijn hardgekookte bevruchte eieren, de balut, een ware traktatie terwijl in Roemenië en Hongarije de eiersoep weer heel populair is. Natuurlijk kennen we in Nederland ook eiergerechten zoals de boerenomelet en de klassieker uit het Chinese restaurant de Foe Yong Hai.
Wist u dat eieren, als symbool van geboorte en vruchtbaarheid, ook vaak religieus gebruikt worden? Hardgekookte eieren spelen in de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse cultuur een rol in voodoo en winti ceremonies. Is dat voor u allemaal een beetje te ver van uw bed? Als het gaat om Hollandse gekookte eieren kunt u kiezen tussen hard, zacht of er tussenin. Zullen we nu eens praten over eieren koken en onze gezondheid?
Eieren koken en uw gezondheid
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de salmonella bacterie die enkele jaren geleden veel slachtoffers heeft geëist, kan zich bevinden in rauwe eieren. Vooral kinderen, ouderen of zwangere vrouwen kunnen om die reden beter geen zachtgekookt ei eten. Voorkomen is beter dan genezen en zolang uw ei gaar is, dat wil zeggen niet meer vloeibaar, is er geen vuiltje aan de lucht.
Is het eten van gekookte eieren gezond? Daarover lopen de meningen uiteen. Een afwisselend en gevarieerd dieet is vanzelfsprekend altijd het beste. Eieren bevatten wel degelijk vitamines, namelijk B12, B2, A en D. Ook bevatten eieren mineralen zoals fosfor, zink, seleen en ijzer. Een ei bevat daarbij ook nog foliumzuur en cholesterol. Dat laatste is meteen de reden waarom het eten van te veel eieren wordt afgeraden.
Het voedingscentrum Nederland adviseert de consumptie van 3 á 4 eieren per week. Daarbij komen we meteen op de volgende vraag. Is het eten van scharreleieren gezonder dan die van kippen in koloniehuisvesting, de vroegere legbatterijen?
De verschillen tussen eieren van scharrel of vrije uitloop
U kunt bij het kopen van uw eieren kiezen uit verschillende soorten. Zo zijn er scharreleieren, maïseieren, vrije uitloop of biologische eieren om er maar een paar te noemen. Maar wat betekent dit eigenlijk allemaal en waar moet u op letten om het ei te vinden dat bij uw levensstijl het beste past?
Hoewel het niet bewezen is, kunt u ervan uitgaan dat een kip die een prettig leven heeft, afwisselend voer krijgt, op een natuurlijke wijze binnen en buiten mag scharrelen een smaakvoller ei legt. Is diervriendelijkheid voor u belangrijk en wilt u zo weinig mogelijk pesticiden en hormonen binnen krijgen via uw voeding? Dan kunt u het beste kiezen voor een echt biologisch ei.
Hierbij heeft de kip redelijke leefomstandigheden, ondergaat geen snavelkap en krijgt biologische voeding. Biologische eieren hebben een groen-wit keurmerk van 12 sterren in de vorm van een blad. Laat u dus niets wijsmaken met mooie kreten zoals vrije uitloop of blije scharrelkip, het authentieke groene keurmerk vindt u duidelijk zichtbaar op de verpakking van de eieren. Zullen we nu eens kijken naar de moderne methodes om eieren te koken?
Eierkoker of eierpannetje?
Het befaamde eierpannetje wordt in de Nederlandse keukens steeds vaker vervangen door een eierkoker. Hoewel de naam anders doet vermoeden koken de eierkokers op elektriciteit uw eieren niet. De eierkokers stomen namelijk de eieren gaar en slaan automatisch af als het water verdampt is. Over het algemeen doet u voor zachte eieren iets minder water in de elektrische eierkoker en voor harde eieren weer wat meer. Met het meegeleverde maatbekertje en de gaatjes prikker bent u snel handig en het gemak van een eierkoker haalt veel mensen dan ook over de streep.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden en kosten van de elektrische eierkoker? Dan kunt u hierover verder lezen in ons onderzoek naar de beste eierkoker van 2019. Met veel plezier hebben we voor onze grote test alle eierkokers onderzocht die momenteel in de winkels liggen. Natuurlijk komt in onze test ook de Tristar eierkoker uitgebreid aan bod. Zullen we nog even wat interessante weetjes over het koken van eieren bespreken?
Handige hulpmiddeltjes en informatie over verse eieren
Is er bij u wel eens een ei gebarsten bij het koken? Zonde natuurlijk en jammer van uw mooie pannetje. Bij het koken van eieren heeft u aan een eierprikker een handige hulp. In de bolle zijde van ieder ei bevindt zich namelijk lucht. Door vooraf met de eierprikker een klein gaatje te prikken in het ei kan deze lucht ontsnappen tijdens het koken. Hiermee voorkomt u voor 99 % dat het ei barst tijdens het koken.
Een gekookt ei doet het goed als garnering van gerechten. Houdt u van verse salades met een topping van ei? Ook een speciale eiersnijder waarmee u mooie gelijkmatige plakjes kunt snijden van uw gekookte ei hoort dan helemaal bij uw keukenuitzet. Heeft u trouwens al een keukenwekker? Natuurlijk wordt dit attribuut niet voor niets ook wel een eierwekker genoemd. Voor de kosten hoeft u het niet te laten, voor een paar euro kunt u deze handige accessoires al aanschaffen.
Hoe houdt u het ei lang vers en waar kunt u de eieren het beste bewaren? De meeste mensen bewaren hun eieren in de koelkast en dit wordt ook aangeraden door de voedingsbond. Een ei is natuurlijk door de natuur al prachtig verpakt. De eierschaal houd lucht en vervuiling van buitenaf prima tegen. U kunt in de supermarkt altijd wel beter eventjes checken als alle eieren in het pak nog heel zijn.
Vraagt u zich wel eens af waarom eieren in de winkels nooit in de koeling staan? Dit is om condensvorming tijdens het naar huis gaan te voorkomen. De vochtige schil zou bacteriën door kunnen laten en dat is natuurlijk niet wat we willen. Een constante temperatuur is voor het vershouden van eieren belangrijk. Eieren die eenmaal in en weer uit de ijskast zijn geweest kunt u het beste meteen bereiden.
De grote eier truc
We zijn trouwens al weer bijna aan het einde gekomen van deze blog over eieren koken. U weet nu alles over eieren koken en de juiste kooktijd voor een zacht of een hard gekookt eitje. U bent op de hoogte van de verschillen tussen scharreleieren, vrije uitloop en biologische eieren en weet waar u de eieren het beste kunt bewaren om ze langer vers te houden.
Toch is er nog een feit dat we met u willen delen. Met deze kennis, truc is eigenlijk een beter woord, kunt u anderen verrassen en versteld laten staan. Weet u al hoe u een gekookt ei kunt onderscheiden van een rauw ei zonder de schil te breken? Pak 3 eieren waarvan één gekookt ei en leg ze willekeurig op een rijtje.
Daag iedereen uit en zeg dat u weet welk ei gekookt is en welk ei niet. Niemand zal u geloven en toch is het zo. U draait de liggende eieren in de rondte en tikt even met uw vinger op de bovenkant waarna u het ei meteen weer los laat. De ongekookte eieren zullen hierna nog even door tollen maar het gekookte ei ligt meteen stil.
Bedankt voor het lezen en veel plezier met uw overheerlijk gekookte eitje. Oh ja, op één vraag hebben we u geen antwoord gegeven en uw commentaar is daarbij welkom:
Wat was er eerst, de kip of het ei?
De kip was er eerst.