Herkent u dit? U heeft na zorgvuldig onderzoek, waarbij Klesto.nl al uitgebreid vooronderzoek voor u deed, of in een enthousiaste bui een slowcooker aangeschaft (in Amerika heet dit keukenapparaat overigens een crockpot). Een toestel waarmee u met enige voorbereiding, heerlijke en gezonde maaltijden kunt bereiden.
More...
Bij het bereiden van de maaltijden hoeft u namelijk geen extra vet te gebruiken en alle sappen blijven behouden. Door de lange bereidingstijd wordt uw gerecht extra lekker, omdat kruiden en specerijen goed kunnen intrekken.
Terwijl het toestel zijn werk doet, heeft u de handen voor andere leuke of noodzakelijke dingen vrij. Hopelijk behoort u tot de groep enthousiastelingen die er onmiddellijk dagelijks mee aan de slag gaan en de meest fantastische gerechten uit de slowcooker tevoorschijn toveren. Het is echter waarschijnlijker dat u even op weg geholpen moet worden. En dat is precies wat wij bij Klesto zo graag doen. Vandaar schreven wij onderstaand blog speciaal voor u.
Boordevol inspiratie, lekkere recepten en nuttige tips over dit handige toestel. Tot slot geven wij u nog enkele boeksuggesties. Zo haalt u ongetwijfeld het beste uit uzelf en uw slowcooker.
Voordat u gaat beginnen
Zorg ervoor dat uw apparaat stabiel en veilig staat. Stop vooral de stekker in het stopcontact en lees, bij een nieuw aangeschaft apparaat, ruim van te voren de gebruiksaanwijzing door. Het is eeuwig zonde wanneer u, alle voorbereidingen ten spijt, ´s avonds bij thuiskomst moet constateren dat er niets is gebeurd. Dan bent u de enige die overhit raakt. Het toestel is tenslotte gemaakt om langdurig aan te staan.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Als uw gerecht eenmaal in de slowcooker aan het garen is, heeft u er in principe geen omkijken meer naar. Het meeste werk is de voorbereiding en het plannen. U kunt, behalve ´s ochtends, ook eens ´s avonds uw gerecht voorbereiden. De slowcooker doet dan ´s nachts op een veilige manier zijn werk. In tegenstelling tot koken op gas of inductie, hoeft u niet in de buurt te blijven. Wat een vrijheid.
Kies een (bijvoorbeel een van onderstaande) recept uit en leg alle ingrediënten klaar. Was en snijd de groenten, bak vlees desgewenst licht aan. Hierdoor blijven de vleessappen nog beter behouden, waardoor het vlees nog malser wordt. Maak eventuele sausjes. Zet de kruiden klaar en volg het recept.
Omdat het voorbereiden het meeste werk is, kunt u, wanneer uw slowcooker groot genoeg is, de dubbele hoeveelheid klaarmaken. De helft ervan kunt u invriezen. Dat bespaart u nog eens een hoop tijd en moeite.
Hoog of laag
Afhankelijk van het in uw bezit zijnde (of komende) toestel, kunt u het toestel instellen en kiezen uit twee standen, low of high.
Wanneer u kiest voor de laagste stand (low), duurt het even voordat de slowcooker de gewenste temperatuur heeft bereikt en kan de bereidingstijd tot wel 10 uur oplopen.
Wanneer u voor de hoogste stand (high) kiest, kan uw eten binnen drie á vier uur op tafel staan. Dit is ook een prima stand wanneer u een groot stuk vlees, of bijvoorbeeld rauwe kip, sneller wilt garen. Bedenk wel dat het apparaat wel bedoeld is om langzaam te garen.
Water, dat kan ook later
Een beginnersfout die vaak gemaakt wordt, is dat er teveel vocht aan het gerecht wordt toegevoegd. Dat is niet nodig en zelfs niet wenselijk. Tijdens het bereiden in de slowcooker zal er veel vocht uit de ingrediënten komen. Extra toevoeging van water of vocht is meestal niet nodig. Voeg bij twijfel slechts een beetje vocht toe. U kunt later alsnog een beetje extra vocht toevoegen.
Voor het geval u het (teveel aan) vocht wilt binden, kunt u kort voordat u wilt gaan eten wat maizena (papje) toevoegen of eventueel de deksel er een half uurtje vanaf halen.
Deksels – nog aan – toe?
Over deksels gesproken, het is niet de bedoeling dat de deksel steeds wordt opgetild, maar u kunt zonder probleem tijdens de bereiding een of twee keer kijken, bijvoorbeeld om te roeren. Laat uw apparaat verder met rust voor het beste resultaat.
Welke ingrediënten of gerechten zijn geschikt?
Vlees
Eigenlijk kunt u alle soorten varkens- en rundvlees aan de crockpot toevertrouwen. Ze komen er mals en zacht en heerlijk gekruid uit. Door de lange bereidingstijd trekken kruiden goed in. Gerechten zoals pulled pork, rendang of draadjesvlees kunnen perfect worden bereid. Gewoon door ze een uurtje of acht te laten sudderen.
Gevogelte
Ook gevogelte kan prima in dit apparaat worden bereid. Voor gevogelte als kip en kalkoen voorstaat een korte bereidingstijd. Meestal kunt u hiervoor drie tot vier uur aanhouden. Het malste stukje kip is de kippendij. Ook een hele kip kunt u prima aan de slowcooker toevertrouwen. Die heeft dan wel weer een langere kooktijd nodig.
Groenten & soep
Hoewel het iets bewerkelijker is, kunt u ook soep of groenten in de slowcooker bereiden. De groente dienen bij voorkeur stevig te zijn, zoals diverse koolsoorten, wortel, knolselderij, paprika en uien. Andere soorten groenten zijn meestal minder geschikt en worden te gaar. Peulvruchten kunt u het beste op een later moment toevoegen. Hiermee voorkomt u dat het overgaar wordt.
Een prima soep om te bereiden is natuurlijk erwtensoep (het recept vindt u verderop) of wat te denken van een franse uiensoep? Mocht u vermicelli aan uw soep willen toevoegen, voeg die dan pas het laatste half uur toe.
Recepten - complete maaltijden
Er kunnen zeer zeker complete maaltijden in uw slowcooker worden klaargemaakt. Dit houdt in dat u toch op gezette tijden nog ingrediënten aan het apparaat moeten worden toegevoegd vanwege verschillende bereidingstijden. Houdt hier rekening mee en lees recepten goed door.
Gelukkig zijn er hoofdgerechten die zeker tot succes leiden. Denk hierbij aan chili concarne, goulash, ragout of boeuf bourguignon. Kip en groente gaan ook prima samen.
Leg het vlees of gevogelte op de bodem en drapeer daaromheen de groenten en/of aardappels (in grove stukken, anders krijgt u groentemoes).
Gehaktballen in tomatensaus
Nodig voor 4 personen:
- 1Maak als eerste de tomatensaus en meng in een kom de tomaatblokjes, passata, 1 el oregano en knoflook. Breng op smaak met peper en zout en giet de helft van de saus in de slowcooker.
- 2Verwijder nu het vel van de sausijsjes. Doe het vlees en het gehakt in een ruime kom en kneed het goed door elkaar.
- 3Voeg 1 el oregano, kaas, paneermeel en zout en peper naar smaak toe. Maak ballen zo groot als een pingpongbal en stop in elk balletje een stukje mozzarella. De mozzarella mag niet meer zichtbaar zijn.
- 4Verdeel het gehakt over de bodem en schenk de rest van de tomatensaus erover heen. Gaar ze in circa 3 uur op stand high. Lekker met pasta, wat verse basilicum en geraspte Parmezaanse kaas.
- 5Genieten
Marokkaanse kip tajine
Dit smakelijke gerecht kan in slechts 15 minuten worden voorbereid
Nodig voor 3 á 4 personen
- 1Snijd de kip in blokjes.
- 2Was de aubergine en verwijder het kroontje en de onderkant. Snijd de aubergine in blokjes.
- 3Bak de kipfilet in de olie bruin maar niet gaar. Bak de laatste twee minuten de aubergine mee.
- 4Doe alles over in de slowcooker, samen met de wortel, ui, abrikoos en cranberry.
- 5Voeg nu de bouillon, de citroensap, de bloem, djinten, gember en knoflook toe.
- 6Gaar het gerecht op stand low in ongeveer 7 á 8 uur. Maak aansluitend de couscous klaar (5 minuten).
Indonesische Rendang
Nodig:
- 1Snijd het vlees in kleine stukjes.
- 2Maak een boemboe, liefst in een vijzel of anders in de keukenmachine van: ui, knoflook, , rode peper, trassi, kokos creme, ketjap manis, ketoembar, gember, djinten, laos, kruidnagelpoeder en palmsuiker.
- 3Verhit wat olie in een ruime (wok-)pan en fruit de boemboe aan tot ze begint te geuren.
- 4Voeg dan het vlees toe en bak het rondom bruin. Het vlees hoeft niet gaar te zijn.
- 5Doe het vleesmengsel in de slowcooker en voeg de kokosmelk, steranijs en djeroek poeroet toe. Stel de slowcooker in op stand high voor 5 á 6 uur of op stand low voor circa 8 uur.
- 6Verwijder voor het serveren de steranijs en de blaadjes djeroek poeroet.
- 7Etenstijd:)
Erwtensoep
Nodig voor ongeveer 4 liter soep
- 1Voeg alle ingrediënten, met uitzondering van de rookworst, toe en zet het apparaat 2 uur op de hoogste stand.
- 2Vervolgens zet u het apparaat nog zeker 6 uur op de laagste stand. Kijk of er eventueel nog wat water nodig is en voeg dat toe.
- 3Een half uur voor de eindtijd kunt u de schijfjes rookworst toevoegen.
Romige linzensoep
Nodig voor ongeveer 2,5 liter
- 1Snijd de wortelen, ui, pompoen, aardappels, knoflook en selderij in stukjes en doe alles in de List Element
- 2Voeg nu de linzen, kikkererwten, kruiden en bouillon toe.
- 3Kook de soep 7 á 8 uur op stand low of 5 á 6 uur op stand high.
- 4Haal vier kopjes van het mengsel eruit en pureer het met de staafmixer en een scheutje olijfolie tot het romig en zacht wordt.
- 5Giet terug in de slowcooker en voeg de boerenkool en de peterselie toe. Schakel de slowcooker uit en serveer de soep met wat geraspte Parmezaanse kaas.
Fudge
Nodig:
- 1Doe alle bovenstaande ingrediënten in de slowcooker en zet deze op stand high. Laat de deksel openstaan en roer alles om de 5 minuten even om.
- 2Als de chocola helemaal gesmolten is, kunt u het mengsel in een schaal overgieten. Laten afkoelen en daarna in stukken snijden.
Receptenboeken
Zin in meer receptsuggesties? Er zijn diverse kookboeken voor de slowcooker verkrijgbaar. Hieronder vindt u alvast een selectie van goed beoordeelde boeken. Veel lees- en kookplezier gewenst.
Boek 1. 500 slowcooker recepten
ISBN: 9789048304417
Uitgever: Veltman uitgevers b.v.
Prijsindicatie: € 9,99
Dit boek zou eigenlijk standaard bij elke slowcooker geleverd moeten worden. Het is een erg handig en overzichtelijk boek. Hierin worden 500 heerlijke en inspirerende gerechten niet alleen kort en bondig beschreven, maar ze zijn ook nog eens heel eenvoudig te bereiden. Met mooie foto´s.
Een must voor de beginneling maar ook andere slow cooks.
Boek 2. Slow cooked
ISBN: 9789461431400
Uitgever: Good Cook
Prijsindicatie: € 23,50
Dit prachtige boek bevat 100 internationele gerechten en is voorzien van mooie foto´s. De recepten zijn stuk voor stuk eenvoudig te maken en ergsmaakvol. Bovendien staat er nog een tweede bereidingswijze bij elk recept. Het kan niet alleen met een slowcooker, maar ook in de oven of op het fornuis worden klaargemaakt. Klein minpuntje zijn de vele ingrediënten die per recept nodig zijn.
Boek 3. Het slowcooker kookboek
ISBN: 9789048303052
Uitgever: Veltman uitgevers b.v.
Prijsindicatie: € 29,50
Behalve een uitgebreide verzameling recepten, beschrijft dit kookboek ook uitvoerig een aantal voorbereidingstechnieken (misschien wel iets te uitgebreid). Hoe dan ook een nuttig en inspirerend boek met goede recepten en mooie foto´s. Bij elk recept worden de voedingswaarden vermeld, zodat u in één oogopslag de hoeveel calorieën, koolhydraten, zout en vet kunt zien.
Boek 4. Het Crock-Pot Boek
ISBN: 9789082734409
Uitgever: It&M B.V.
Prijsindicatie: € 19,95
Ga mee op wereldreis en beleef de verschillende jaargetijden met dit boek. Er kan zoveel méér met de Crock-Pot. Maak behalve stoofpotten ook eens jam, chocoladesaus of risotto. Met speciale aandacht voor sauzen en bouillon. Een inspirerend boek voor elke bezitter van een slowcooker, ongeacht het merk.
Boek 5. Het slowcooker kookboek
ISBN: 9789048314362
Uitgever: Veltman uitgevers b.v.
Prijsindicatie: € 22,50
Voor de snelle slow cook is dit een ideaal boek. In slechts 20 minuten kunt u een lekkere maaltijd voorbereiden. Hoewel de vormgeving van het boek niet heel spannend is, zijn de recepten goed. De recepten zijn deels Engels, deels Oosters.
We zijn aan het einde gekomen van ons artikel. We hopen dat u er veel aan heeft gehad en nu overheelijke gerechten kunt bereiden. Heeft u een tip of een vraag? Stel deze gerust onder dit artikel. Klesto is er voor iedereen!